tisdag 2 juli 2013

Den mexikanska resväskan


Såg filmen “En koffert i Mexico” (The Mexican Suitcase) häromdagen. Filmen är en dokumentär som handlar om återfinnandet av tre kartonger negativ tagna av fotograferna Robert Capa, hans fru Gerda Taro (som omkom i en krock med en stridsvagn 1937) och David Seymore (kallad Chim). De tre fotograferna dokumenterade spanska inbördeskriget som pågick 1936-39.

Efter kriget hamnade en stor del av negativen, 126 framkallade filmer, i Capas studio i Paris där de försvann i det tumult som uppstod vid andra världskrigets utbrott. Det visade sig långt senare (2007) att de fanns i tryggt förvar i Mexico, utsmugglade av flyktingar från Spanien. Något som inte ens Capa själv var medveten om. Han trodde att de kanske blivit förstörda av tyska ockupationsmakten.

Filmen som till stor det består av dessa svartvita stillbilder, berättar inte bara historien om försvunna negativ utan ger också en dyster påminnelse om hur det kan gå i krig när omvärlden väljer att ställa sig utanför.

Spanska inbördeskriget började med en konflikt då militären med general Franco i spetsen gjorde revolt mot den demokratiskt valda regeringen. Det eskalerade snabbt och kom att bli en kamp mellan ideologier; demokratin mot fascismen. Franco fick aktivt stöd både av Hitlers Tyskland och av Mussolinis Italien, medan övriga Europa valde att inte lägga sig i. Dock reste frivilliga från hela världen till Spanien för att kämpa mot fascisterna. Bla reste 500 svenskar dit för att visa sin solidaritet med demokratin. Dessvärre räckte det inte utan fascisterna vann kriget och utropade general Franco till diktator.

För länge sedan visade mig en god vän sin pappas fotoalbum som bla innehöll bilder från 30-talet. En av bilderna var ett gruppfoto på några unga män och av bildtexten framgick det att de skulle resa till Spanien för att kämpa mot fascisterna. Där fanns också några namn med tillägget “De kom aldrig tillbaka”. Jag blir fortfarande dyster till sinnes när jag tänker på det.

Kan nämnas att den svenske fotografen Christer Strömholm också engagerade sig i spanska inbördeskriget, fast på fascisternas sida.

Bilderna på Capa och Taro är från boken ”Robert Capa – The Definite Collection”. Innehåller 937 bilder och väger drygt 2.5 kg. Finns hos Adlibris för 415:- (i skrivande stund dock tillfälligt slut)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar